‘Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt. Die ene is van jou. Die ene slechts. En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan. De keuze is dus niet de weg, want die koos jou. De keuze is de wijze hoe die weg te gaan’
– Dag Hammarskjöld

Systemisch werk en opstellingen

We groeien allemaal op in een systeem, een gezin. Daarin leer je je verhouden tot de wereld. Later worden we onderdeel van nieuwe systemen: school, werk, vrienden, een eigen gezin. Veel problemen hebben een systemische oorzaak; we reageren in stressvolle situaties alsof we nog steeds in ons systeem van herkomst zitten. Deze reactie, die voor ons zo vanzelfsprekend en onbewust is, kan leiden tot verwarring, onbegrip en/of pijnlijke situaties.

Opstellingen maken zichtbaar en tastbaar waar je mogelijk al jaren mee rondloopt. Het is een helende stap op weg naar een nieuw systeem met balans tussen geven en nemen, waarin iedereen recht heeft op zijn of haar eigen plek.

Opstellingen bied ik individueel en in groepen aan. Tijdens een individueel consult maak ik het systeem zichtbaar door het neerzetten van poppetjes. In een groep kunnen anderen de personen of delen in het systeem representeren. Dit is vaak een zeer intense ervaring die diepgaande inzichten oplevert.

Systemisch werk en opstellingen kunnen hoe dan ook bijdragen aan de kwaliteit van je relaties en het terugvinden van je zelfvertrouwen, kracht, kwetsbaarheid en plezier.

Wil je naar aanleiding hiervan kennismaken of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met me op.

Er zijn momenten in het leven waarop je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt. Op die momenten kun je steun gebruiken, juist van iemand die jou minder goed kent. Hoe lastig een situatie soms ook lijkt, de antwoorden op je vragen liggen in jezelf verborgen.

‘De therapie is echt op mij persoonlijk aangepast, waardoor ik precies dat kreeg wat IK nodig had, out-of-the-box en op basis van gevoel en verstand. Dit heeft mij wezenlijk verder gebracht’