‘Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel, om je ziel te zien een kunstwerk’
– George Bernard Shaw

Werken met de muzen

De muzen zijn de negen Griekse godinnen van kunst en wetenschap die kunstenaars en schrijvers bezielen en die mildheid, wijsheid en waarheid brengen. Door te werken met de muzen, ofwel de kunsten, maak je contact met een innerlijk beeld dat je vervolgens via een tekening, lied of gedicht naar buiten brengt. Door zelf te creëren boor je onbewuste bronnen in jezelf aan. De muzen werken inspirerend en confronterend en benoemen wat niet in woorden te vatten is.

Ik zet creatieve technieken in als integraal onderdeel van de begeleiding. Door je te laten luisteren naar een muziekstuk, je een kunstwerk te tonen of je een tekening of boetseerwerk te laten maken – aansluitend bij jouw eigen voorkeur. Maar ook zal ik je af en toe op een ander been zetten. Het kan verrassend en helend werken om jezelf te uiten op deze nieuwe, ongebruikelijke manier.

Werken met de muzen helpt je je verlangens, intenties, gemis, blokkades en behoeftes te leren kennen, je levenslust terug te vinden en betekenis te geven aan belangrijke ervaringen en gebeurtenissen.

Met Mirjam Dirkx (pianiste, schrijfster, coach) ontwikkelde ik het gedachtengoed en de modellen rondom het werken met de muzen. Samen schreven wij het boek De muzen aan het woord, werken met beeld en muziek in coaching, therapie en training. Kijk op www.demuzenaanhetwoord.nl voor meer informatie.

Er zijn momenten in het leven waarop je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt. Op die momenten kun je steun gebruiken, juist van iemand die jou minder goed kent. Hoe lastig een situatie soms ook lijkt, de antwoorden op je vragen liggen in jezelf verborgen.

‘Ik heb het traject als heel gelijkwaardig ervaren doordat ook Anna zichzelf liet zien. Zij creëerde een omgeving waarin ik mij veilig en vertrouwd voelde. Ik kreeg alle ruimte om mijzelf te vinden’