Natuur en Ritueel

Heb je een vraag, ga de natuur in en je krijgt het antwoord. Of je herinnert je weer. Moeder aarde leeft ons zoveel voor. Met haar ritme, seizoenen, elementen, groeikracht en onvoorwaardelijkheid. Hoe vaak vergeten we niet dat wij deel zijn van de natuur? Dat we onderdeel zijn van iets wat veel groter is. 

Regelmatig ga ik met cliënten en/of cursisten de natuur in. De natuur verdiept, verstilt en laat op. We maken een wandeling inclusief meditatie, een opstelling met natuurlijke elementen, verkennen wat we tegenkomen en maken bijvoorbeeld zo’n aarde mandala (welke je overal op deze site tegenkomt). Zo geeft de natuur een diepe reflectie op wat jou bezig houdt. 

Rituelen geven vorm aan dat wat groter is dan jij en ik. Door samen een ritueel te maken bijvoorbeeld door te werken met de vierwindstreken, een mandala te maken of een opstelling met verschillende elementen, geef je vorm aan de dingen die onbenoembaar zijn. Bij diepe thema’s als rouw, verlies en trauma werkt dit helend en zingevend.

Werken met de de natuur en ritueel brengt ons terug naar ons diepste wezen. Daar kunnen we betekenis geven aan onze menselijke thema’s en vraagstukken. 

Wil je naar aanleiding hiervan kennismaken of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met me op.

Er zijn momenten in het leven waarop je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt. Op die momenten kun je steun gebruiken, juist van iemand die jou minder goed kent. Hoe lastig een situatie soms ook lijkt, de antwoorden op je vragen liggen in jezelf verborgen.

‘Als begeleider vond ik het heel fijn met klei te werken. Door met deze materie bezig te zijn, kon ik de vorm loslaten en makkelijker met de stroom meebewegen. Het was een proces waarin ik niet hoefde te sturen’