Natuur en Ceremonie

Heb je een vraag, ga de natuur in en je krijgt het antwoord. Of je herinnert je weer. Moeder aarde leeft ons zoveel voor. Met haar ritme, seizoenen, elementen, groeikracht en onvoorwaardelijkheid. Hoe vaak vergeten we niet dat wij deel zijn van de natuur? Dat we onderdeel zijn van iets wat veel groter is. 

Regelmatig ga ik met cliënten en/of cursisten de natuur in. De natuur verdiept, verstilt en laat op. We maken een wandeling inclusief meditatie, een opstelling met natuurlijke elementen, verkennen wat we tegenkomen en maken bijvoorbeeld zo’n aarde mandala (welke je overal op deze site tegenkomt). Zo geeft de natuur een diepe reflectie op wat jou bezig houdt. 

Ceremonie geeft vorm aan dat wat groter is dan jij en ik. Door samen in ceremonie te zijn bijvoorbeeld door te werken met de vierwindstreken, een mandala te maken of een opstelling met verschillende elementen, geef je vorm aan de dingen die onbenoembaar zijn. Bij diepe thema’s als rouw, verlies en trauma werkt dit helend en zingevend.

Werken met de de natuur en ceremonie brengt ons terug naar ons diepste wezen. Daar kunnen we betekenis geven aan onze menselijke thema’s en vraagstukken. 

Wil je naar aanleiding hiervan kennismaken of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met me op.

Er zijn momenten in het leven waarop je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt. Op die momenten kun je steun gebruiken, juist van iemand die jou minder goed kent. Hoe lastig een situatie soms ook lijkt, de antwoorden op je vragen liggen in jezelf verborgen.

‘Mijn eerste hut, wat vond ik het doodeng om te gaan! Alles was zo mooi. De wind, het vuur. De duisternis maakte me niet bang en Moeder aarde zo troostrijk. Ik heb gehuild, gezongen, me lief gehad gevoeld, mijn ouders meegenomen en weer losgelaten in liefde. En toen het allemaal klaar was en we de hut verlieten spoelde de regen onze warme, bemodderde lichamen schoon. Helder, gevoelig en open voelde ik me en nog. Dit was mijn eerste ervaring en ik wil graag nog eens!’